יום שבת, 3 באוגוסט 2013

מקרון בוטנים

בוטנים... בוטנים... בוטנים... 
איזה מילה מצחיקה =) אני ממש אוהבת אותה. 
בתור חמאת בוטנים או חטיפים מתוקים? קצת פחות (כן, תהרגו אותי, גם אני לא מבינה איך זה קרה)
אחותי נגיד, גן עדן בשבילה זה קופסא של סקיפי (ואולי גם נוטלה ליד) וכפית. 

אבל זה החומר החודשי של פרוייקט "כחומר ביד הבלוגר" 
ומי אני שאגיד לא לבוטנים? כאילו הם ממש נחמדים שלא תבינו לא נכון... 

אם במקרה לא זכור לכם באיזה פרוייקט מדובר, מוזמנים להזכר כאן, וגם כאן

הפעם באמת שלא לקח לי הרבה זמן להגיע למה שאני רוצה להכין... 
המחשבה הראשונה הייתה סוג של עוגת "סניקרס" - בעצם סוג של סניקרס עצום.
אבל החלטתי לוותר אני לא זוכרת למה. הייתה איזה סיבה אבל אני חייבת לנסות את זה פעם... 

ואז הגיע רעיון לעוגית מקרון שהבסיס שלה הוא אבקת בוטנים במקום אבקת שקדים. 
ממש לא הייתי בטוחה שזה יצליח...
הרבה אומרים שעושים אותן משקדים כי הם הכי פחות שמנוניים,
ובוטן הוא אחד הדברים היותר שמנוניים אז באמת לא היה ברור אם יצליח או לא.
אבל... זה הצליח! ב-ג-ד-ו-ל 

וכמובן שהדבר שהכי הולך עם בוטנים (לפחות לדעת הרבה אנשים בעולם) הוא שוקולד. 
את השילוב הזה אני עוד פחות אוהבת מהבוטנים עצמם (עכשיו אתם באמת יכולים לבוא ולירות בי).
בכל מקרה, כדי לשמח את האנשים הנורמלים בעולם החלטתי למלא את המקרונים בקרם שוקולד מלוח, 
וגם בחמאת בוטנים כדי להעשיר את הטעם הבוטנימי =) 

אם בא לכם לראות את כל הבוטנימיות שהלכה במנטקה החודש כנסו לכאן כדאי לכם =) =) =)





















מקרון.
אחת העוגיות היותר מניאקיות שקיימות בעולם. 
והיא מרשה לעצמה להיות כזאת כי היא יודעת שהיא פשוט טעימה, ויפה, ומהממת. 
וברור לה שאנשים ימשיכו לנסות עד שיצא להם טוב... סנובית...

אני נגיד, נשבעתי בפעם האחרונה שאני לא מכינה יותר מקרונים עד שאני לא לומדת את זה באופן מסודר...
כי, בוא נגיד שהפעם הקודמת לא הסתיימה בצורה כזאת טובה...
וזו לא היה כי זאת הפעם הראשונה, דווקא הפעם הראשונה יצאה בסדר.
זה למה הן מניאקיות! יום אחד זה יוצא סבבה כמה ימים אחר כך שמכינים שוב הכל מתחרבש. 

אבל לא הצלחתי להתאפק - ולשמחתי יצא טוב (אנחת רווחה) 

יש שתי שיטות (שאני יודעת עליהן) להכנת מקרונים. 
אחת ארוכה יותר וקצת יותר מסובכת שאמורה להניב עוגיות טובות יותר, 
ואחת קצרה וקלה יותר 
אבל אני מסתדרת עם הקצרה, ועם הארוכה לא ממש אז נתמקד בקצרה. 
השתמשתי במתכון של מיקי שמו מתוך הספר "מיקי שמו המיטב"

מתחילים מיישון חלבונים.
זה לא שלב חובה אבל כדאי.. זה לא מסובך רק מצריך תכנון מוקדם. 
פשוט מפרידים ביצים 3 ימים מראש ושומרים על החלבונים בקופסא אטומה במקרר.

ביום ההכנה יש להוציא את החלבונים מהמקרר בערך חצי שעה קודם שיתחממו לטמפרטורת החדר.
אם לא יישנתם אותם פשוט תפרידו ביצים ותנו לחלבונים לשבת קצת בחוץ להתחמם.
לא כדאי לעבוד עם חלמונים קרים. אבל את ההפרדה של הביצים כן כדאי לעשות כשהביצה קרה.

לפני שבכלל מתחילים כדי שיצאו לנו עוגיות יפות ואחידות בגודלן אפשר להכין שבלונה של עיגולים.
הנה השבלונה שאני הכנתי לעצמי - מוזמנים להשתמש בה או להכין לעצמכם אחת אחרת. 
התמונה אמורה להיות בגודל A4

מניחים את הדפים על תבנית אפייה,



ואז עליהם מניחים נייר אפייה. כמובן שאחרי הזילוף לפני האפייה מוציאים אותם.

עכשיו עוברים לטחינת הבוטנים. 
במקור, כמו שהזכרתי קודם, אמורים להכין את העוגיות מקמח שקדים או שקדים טחונים דק דק דק 
אבל לשם האתגר ניסיתי לעשות אותן מאבקת בוטנים. 
לא מצאתי אבקת בוטנים או בוטנים טחונים שאפשר לקנות בשקית אז טחנתי לבד. 
השתמשתי בבוטנים מלוחים עם קליפה (כמובן שקילפתי את הקליפות האדומות).
















כדי לטחון השתמשתי במטחנת קפה. אני מניחה שאפשר גם במעבד מזון אבל לא ניסיתי. 
לא רציתי שתצא לי חמאת בוטנים בעת הטחינה, לשם כך נקטתי ב2 אמצעים:
1. הקפאתי את הבוטנים המקולפים בערך חצי שעה לפני הטחינה.
2. הוספתי מעט קמח לבוטנים וטחנתי אותם יחדיו. כמובן שזה היה נסיון מסוכן כי לא אמור להיות שם קמח...
    אבל זה עבד אז למי איכפת =) 

































טוחנים את הבוטנים הקפואים עם הקמח לאבקה בהירה ודקה.

את האבקה שנוצרה מסננים במסננת דקה ואם יש גושים שלא עוברים, מעיפים אותם. 





























לאחר מכן מערבבים את אבקת הבוטנים עם אבקת סוכר. 
















עכשיו,
ממש ממש חשוב לנפות את אבקת הסוכר והבוטנים. ממש! 
אסור שיהיו שום גושים. אני אפילו מנפה פעמיים... עדיף לעבוד עוד קצת ושיצאו עוגיות יפות וטובות... 
אם בעת הניפויי יש גושים שלא עוברים - זורקים אותם.



























כשמסיימים לנפות עוברים להקצפת החלבונים. 
מקציפים חלבונים בטמפרטורת החדר עם סוכר לקצף יציב אבל לא מאד חזק כמו במרנג. 















ואז, מאחדים את הקצף עם אבקת הסוכר והבוטנים המנופים. מערבבים ידנית עם לקקן, לאט לאט ובעדינות. 
בהתחלה זה נראה מזעזע אבל לאט לאט הכל מתאחד. 
אנחנו רוצים להגיע לבלילה אחידה וחלקה אבל לא נוזלית מידי... כמו סוג של טחינה גולמית... משו כזה... 





























כשיש לנו בלילה חלקה מעבירים אותה לשקית זילוף. 




























מזלפים עיגולים אחידים בעזרת השבלונה שהכנו. בתנועת זילוף אחת עדינה - בלי לעזוב באמצע. 
לאחר שזילפנו את כל העוגיות לא נורא אם יש מעט שפיצים כי בשלב הזה לוקחים את התבנית 
ודופקים/מטיחים (ניסיתי למצוא מילה לא אלימה אבל מה לעשות זה שלב ממש אלים) אותה על השולחן/שיש -
כן זה עושה קצת רעש אבל חייבים להוציא את כל בועיות האוויר. 






























ואז מוציאים את הנייר. 
עכשיו נותנים לתבנית לשבת ולנוח בין חצי שעה לשעה בחוץ 
וזה כדי שיווצר קרום לעוגייה ואז בעת האפייה העוגיה לא תתפוצץ. 
לאחר שעה נוגעים בעדינות בעוגיות ובודקים אם הן לא נדבקות לאצבע. כשיש קרום העוגיוה לא תדבק בכלל.






























לאחר שלעוגייה נוצר קרום היא מוכנה להכנס לתנור. אופים אותן במשך 10 דקות ב160 מעלות. 
כשהן בתנור כל מה שנותר זה להתפלל. אנחנו רוצים שיצא לנו משו שנקרא בשפה המקצועית - פיט. 
בעצם מדובר באוויר שיוצא החוצה בעת האפייה - בגלל שחיכינו ונוצר קרום האוויר משתחרר מלמטה, 
ומה שאמורים לראות הם שוליים חמודים ותפוחים בבסיס כל עוגייה. 
אם נוצר הפיט - אפשר לנשום לרווחה ולהיות מרוצים =) 





























נותנים לעוגיות לשבת בצד ולהתקרר לחלוטין. אל תנסו לגעת בהן לפני שהן קרות - חבל הן יהרסו.
בינתיים מכינים מילויי. 
כמו שאמרתי קודם בחרתי במלית קרם שוקולד מלוח וחמאת בוטנים. 
אם אתם לא אוהבים אפשר לוותר על המלח בשוקולד אבל לדעתי שוקולד מלוח זה אחד הדברים =)

ממיסים שוקולד מריר עם שמנת מתוקה ומלח לתערובת חלקה ונוזלית.
















גם לזה מניחים לשבת בצד שיתקרר ויסמיך. אם חם בחוץ כמו עכשיו אפשר לתת לזה לשבת קצת במקרר.
אבל, להזהר שלא יתקשה מידי... אפשר לבדוק כל כמה דקות מה קורה עם זה ולערבב. 

לאחר שגם העוגיות וגם הקרם מצוננים לחלוטין, מעבירים את הקרם וגם חמאת בוטנים לשקיות זילוף.

































מחלקים את כל העוגיות לזוגות שווים בגודלם 
בכל זוג מזלפים על אחת מהעוגיות עיגול חיצוני של שוקולד ולב של חמאת בוטנים. 





























(חשבתי שהיה יכול להיות מגניב לעשות את אותו דבר עם חמאת בוטנים וריבה 
אבל לא הייתה לי ריבה בשלוף אז ויתרתי באותו רגע על הרעיון - אבל פעם הבאה אני אנסה לעשות גם עם ריבה)

ואז עם העוגייה השנייה סוגרים ל"סנדוויץ'" בתנועה סיבובית. 































וזהו. 
יש לתת לעוגיות לפחות 8 שעות במקרר לפני שאוכלים אותן.
הבחוץ נשאר קראנצ'י הבפנים סוג של מתאחד עם הקרם ונעשה קצת צ'ואי כזה. 

במראה החיצוני של העוגיה לא רואים את חמאת הבוטנים, אבל שנותנים ביס היא מתגלה 
גם במראה, גם בטעם, ולא לדבר על הריח =) 































_________________________________________________________________________


מתכון

עוגיות מקרון בוטנים - מקור של מיקי שמו מתוך "מיקי שמו המיטב" עם שינויים שלי
בערך 60 עוגיות סנדויץ'

250-280 גרם בוטנים מלוחים מקולפים
10 כפיות קמח 
380 גרם אבקת סוכר
5 חלבונים מיושנים בטמפרטורת החדר
1/3 כוס סוכר

1. טוחנים את הבוטנים עם הקמח במטחנת תבלינים (צריך בסופו של דבר 250 גרם של תערובת טחונה)  
2. מסניים את הבוטנים הטחונים וזורקים את כל הגושים.
3. מערבבים את הבוטנים עם אבקת הסוכר.
4. מנפים את הבוטנים ואבקת הסוכר פעמיים. 
5. מקציפים חלבונים וסוכר לקצף יציב אך לא נוקשה.
6. מערבבים את הקצף עם הבוטנים ואבקת הסוכר שניפינו. לאט לאט ובעדינות לקרם חלק אך לא נוזלי.
7. מעבירים לשקית זילוף ומזלפים עיגולים. 
8. דופקים את התבנית על השולחן או על השיש להוצאת כל בועות האוויר. 
9. נותנים לתבנית לשבת חצי שעה - שעה בחוץ. 
10. לאחר שעה בודקים אם יש קרום לעוגיה והיא לא נדבקת ליד. אם כן היא מוכנה להכנס לתנור.
11. אופים ב160 מעלות 10 דקות. 
12. מצננים לחלוטין לפני שמנסים לחלץ מהנייר. 

קרם שוקולד מריר מלוח

200 גרם שוקולד מריר
חצי כוס שמנת מתוקה 
רבע כפית מלח

ממיסים שוקולד שמנת ומלח לקרם חלק ונותנים להם להתקרר ולהסמיך.

בערך 4 כפות חמאת בוטנים איזו שבא לכם. 

*עם המילויים אפשר לאלתר מליון ואחת דברים - עופו על זה ואל תשכחו לספר לי מה עשיתם =) 

16 תגובות:

  1. זה נראה פשוט מדהים!
    את גורמת לזה להיראות כ"כ פשוט, למרות שבאמת מדובר בעוגיות די מניאקיות :-)

    השבמחק
  2. העיקרון באמת נורא פשוט
    זאת הבעייה! שכשהכל מתחרבש אין לך מושג איפה טעית

    השבמחק
  3. שחףףףףףף מה עשית ליייי
    אני ממש רוצה כאלה [ אני מסכנה, יש לי מבחנים,עבודות וזה...]
    רוצה לעשות סטוק חדש ?

    השבמחק
    תשובות
    1. חחח ברור שכן!
      את יודעת שמי שמבקש ממני כלכך יפה עוגיות בד"כ גם מקבל אותן =)

      מחק
  4. אם יש משהו שגרם לי להרגיש כשלון (לרגע) זה המקרון הזה. ניסיתי נכשלתי והחלטתי למחוק את זה מהראש.
    אבל זה מדהים איך שזה יצא לך וגם עשית לי חשק וגם אני לא אוהבת שיש משהו שאני לא יכולה לעשות.
    אז תדעי שגירדת לי את בלוטת האתגר.
    וגם את בלוטות הרוק כמובן, ממש ממש עכשיו (וגם כשפרסמת את התמונה) בא לי לנעוץ שיניים בדבר היפה הזה.

    ונדמה לי שלמעלה שם כתבת חלמונים, כשצריך היה להיות חלבונים.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה על ההערה! אנשים עוד היו מכינים בגללי מקרונים מקצף חלמונים! אופסייי

      ולגבי העוגיות האלה... כן מכירה לגמרי את ההרגשה, גם אני כבר ויתרתי...
      אבל כמו שתיארת על עצמך - גם אני לא אוהבת שיש משו שאני לא יכולה לעשות!
      אז כל מה שנותר לי להגיד לך זה: אל תוותרי! תמשיכי לנסות =)

      מחק
  5. זה נראה כל כך מדהים וכתוב כל כך פשוט שאולי באמת אני אשתכנע לנסות את העוגיות המניאקיות הללו...
    אני חושבת על קרם עם שוקולד לבן וחמאת בוטנים ...
    אני רק חושבת
    אני רק משתעשעת ברעיון
    אני חושבת שהחום עלה לי לראש...
    הכי מפחיד אותי זה כל הענין הזה של עיגולים מדויקים וזילוף לתוך זה..
    אבל ממש קשה לעמוד בפני המתכון שלך
    פוסט הורסוש את הבריאותוש

    השבמחק
    תשובות
    1. במקור, בנסיון הראשון, מילאתי אותם בפאדג' חמאת בוטנים.
      לדעתי הם פשוט נראו קצת יותר מידי באותו הצבע אז החלטתי על שוקולד בסוף.
      אבל אחותי טוענת שזה היה טעים יותר בנסיון הראשון...

      מחק
  6. יואאאו... גם לאפות מקרונים (!), גם לצלם תמונות מהממות תוך כדי... את מדהימה!!
    איזה כיף לנו!

    השבמחק
  7. תודה תודה!
    ויאללה כולם תתחילו להכין מקרונים!
    נראה לעוגיות האלה שהן לא יכולות לנצח אותנו!

    השבמחק
  8. לא יודע אם אמרו לפני, אבל מעבר למחמאות על המתכון (שנראה כל כך פשוט), אני מוכרח לזרוק גם מילה על התמונה הראשונה בפוסט, זו עם שלושת המקרונים על שכבת הבוטנים. תמונה מקסימה בעיני. :-)

    השבמחק
    תשובות
    1. וואו תודה! הצילום זה העקב אכילס שלי...

      מחק
  9. השינוי לבוטנים נראה כמו רעיון ממש מוצלח [:

    השבמחק
  10. זה נראה מושלם *_* אני מאוהבת בבוטנים ושוקולד.
    תודה על המתכון.

    השבמחק
  11. וואווו נראה סוףףףף!!!
    חייבת לנסות!
    יש מצב גם למתכון המלא של מיקי שמו בבקשה?
    תודההה

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה! הזכרת לי נשכחות =)
      הנה מתכון אחד מתוך כמה של מיקי שמו -
      http://xnet.ynet.co.il/food/articles/0,14567,L-3081603,00.html

      מחק